Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Ekskursija sostinėje (2011-09-21)

Paskelbta: 2011-10-03

 

Rugsėjo 21-ąją pagyvenusių žmonių sambūrio dalyviai, keletas dainininkų iš mūsų Šventovės bei „Gimtinės“ chorų vykome į Vilnių.

Pirmasis mūsų ekskursijos objektas – Vilniaus universitetas - gotikos, renesanso, baroko, klasicizmo stilių pastatų ansamblis. Tai vienas seniausių universitetų Rytų Europoje. Dvi valandas trukusioje kelionėje po universiteto sales, skaityklas, kiemelius, filologijos fakultetą, klausydami labai įdomaus gidės pasakojimo, pajutome tą dvasią ir istorijos vingius, kuriuos patyrė Vilniaus universitetas.

 

Neatskiriama nuo universiteto Šv. Jonų bažnyčia, kuri buvo pradėta statyti po Lietuvos krikšto. Nuo jėzuitų akademijos laikų bažnyčioje meldėsi profesoriai, studentai, vykdavo įvairūs vaidinimai, disputai, buvo ginamos disertacijos, iškilmingai sutinkami karaliai. Daugelis tradicijų puoselėjamos ir dabar. Čia įteikiami diplomai absolventams, rengiami koncertai, festivaliai. Svarbi universiteto architektūrinio ansamblio dalis yra Šv. Jonų bažnyčios varpinė. Pamatėme Fuko švytuoklę, kuri įrodo, kad žemė sukasi aplink savo ašį.Veikia modernus liftas, kuriuo pasikėlę, galėjome pasigrožėti Vilniaus panorama nuo aukščiausio senamiesčio pastato.

Iš universiteto pasukome į Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią, kurioje įsikūręs Bažnytinio paveldo muziejus. Išgirdome šios bažnyčios ir bernardinų vienuolyno istoriją, susipažinome su labai turtinga bažnytinio paveldo ekspozicija , kurioje liturginiai reikmenys, dailės kūriniai, istoriniai dokumentai, knygos. Čia atkeliavo eksponatai iš Vilniaus šventovių: Katedros, Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus, Šv. Mikalojaus, Šv. Teresės bažnyčių. Vilniaus katedros lobyno monstrancijos, relikvijoriai - išraškingi maldingumo tradicijos liudytojai ir auksakalystės šedevrai. Taip pat puošnūs bažnytinės tekstilės pavyzdžiai, meniški liturginiai reikmenys atveria kiekvienam lankytojui ne vieną Lietuvos bažnyčios istorijos ir sakralinio meno puslapį.

Antakalnio kapinės. Susikaupę vaikščiojome po amžiną poilsio vietą, kur ilsisi daug Lietuvai nusipelniusių žmonių - žuvusių už Tėvynės laisvę, valstybės veikėjų, menininkų.

Paskutinis mūsų objektas – Liubavo dvaras. Muziejus įkurtas dvaro akmeni niame malūne. Susipažinome su čia įrengta ekspozicija, gidė papasakojo šio dvaro istoriją.

Savo išvyką baigėme agape – malūno kiemelyje. Dalinomės įspūdžiais, sumuštiniais, arbata, kava ir gera nuotaika, dainavome. Džiaugėmės, kad daug pamatėme ir sužinojome, praleidome prasmingą dieną ir nuovargio lyg nebūta.

                                                                  Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021