Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Kražių portretas apie dabartį ir amžinybę Kristaus Prisikėlimo bažnyčios parodų salėje (2012-03-05)

Paskelbta: 2012-03-05

Sekmadienį, kovo 4 d. 12 val. Paminklinės Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios parodų salėje (bažnyčios rūsyje) vyko Mindaugo Kavaliausko parodos „Kražių portretas“ atidarymas, to paties pavadinimo fotoalbumo pavartymas ir pašnekesys su autoriumi. Parodoje visa eilė į fotoalbumą nepatekusių darbų, apmąstančių materialiosios kultūros ir amžinybės sąveiką Kražių gyvenime.(Paroda veiks iki balandžio 1 d.)

 


Kražių miestelis paliko daug reikšmingų pėdsakų Lietuvos istorijoje.
Tačiau kokias dvasinio paveldo apraiškas galima pamatyti ir nufotografuoti Kražiuose dvidešimt pirmame amžiuje?


Studijuodamas fotografiją Prancūzijoje ir Šveicarijoje Mindaugas Kavaliauskas jau žvalgėsi naujo siužeto fotografijai Lietuvoje. 2000 metais Čikagoje gautas pakvietimas aplankyti Kražius virto jau kone dešimtmetį trunkančiu fotografijų ciklu apie gyvenimą mažame miestelyje, kuriame jaučiamas ir praeities didingumas, ir globalizacijos pulsas, kur keičiasi kartos, bet vertybės išlieka panašios.

 


Kaip teigia istorikas Egidijus Aleksandravičius albumo apžvalginiame tekste, “Tai, ką užrašo Mindaugo Kavaliausko fotografija, mums nebando įrodyti Kražių turistinio unikalumo, tačiau atskleidžia toliau nuo centro, toliau nuo sostinės Vilniaus su pereinamojo laikotarpio ir naujojo laukinio kapitalizmo sunkenybėmis besistumdančios bendruomenės kasdienybę. <...> Fotografijos studijos ir darbai Vakarų Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose autoriui padėjo suprasti, kad maža yra gražu. ”.


Pasak fotografijų autoriaus ,„Kražių portrete“ priešeuropinė Lietuva, kurioje žinota, kad sviestas, sūris ir dešra prasideda nuo žolės ir šieno, o šventės neprasideda prekybos centrų akcijose. Tai Lietuva, kurioje realybė buvo be šou elementų.

 


„Kražių portreto“ fotografijos, kurių daugelis kurtos 2002 metais, buvo parodose eksponuotos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kupiškyje, Panevėžyje, Druskininkuose, užsienyje – Lenkijoje, Rusijoje, Suomijoje, Švedijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Bulgarijoje, Kinijoje, Australijoje.


2009 m. Išleistas fotoalbumas „Kražių portretas“.


Dėl parodų lankymo:
Raštinė (Parapijos namuose, įėjimas iš šventoriaus)
Žemaičių g. 31A, LT-44175 Kaunas , Tel. (37) 229 222
El. p. prisikelimas@kaunas.lcn.lt
www.prisikelimas.lt


Mindaugas Kavaliauskas
Tel. 8~650 77895
El. p. info@light.lt
www.light.lt

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021