Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Pinigų istorija (2012-05-09)

Paskelbta: 2012-05-18

 

Pagyvenusių žmonių sambūrio dalyviai visada su nekantrumu laukia susitikimo su Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto docente Virginija Jurėniene. Popietėje apsilankiusi gegužės 9-ąją istorikė mums papasakojo apie pinigų istoriją. Tai buvo ilgas ir įdomus  istoriniais faktais iliustruotas pasakojimas , kada atsirado pirmieji pinigai ir kurioje šalyje, kada  ir kur atsirado popieriniai pinigai, sidabriniai, auksiniai ir variniai, kurie iš jų vertingiausi.

 

Pirmieji popieriniai buvo išrasti Kinijoje, pirmoji  bankrutavo Kinija, Europoje pirmieji bankrotą patyrė Ispanija. Kokią galią įgijo pinigai karų metu, kada jie buvo padirbinėjami ir kokios valstybės  tai darė. Popierinis ginklu naudojuosi ir Napoleonas, ir Vokietija, ir Anglija. Prelegentė papasakojo ir kiek šeimų pasaulyje valdo didžiausius turtus,  paprognozavo, kokia  euro ir dolerio ateitis, kiek Lietuva turi aukso ir kiek jo paaukojo, stodama į Europos Sąjungą. Šiuos ir kitus  faktus, kuriuos popietėje pateikė istorikė, daugelis senjorų išgirdo pirmą kartą.

Docentė Virginija Jurėnienė sakė: „Lenkiu galvą, kad saugote tautiškumą, lietuvybę. Be tėvo, be motinos, be jūsų neliktų Lietuvos, nuo jūsų daug kas priklauso. Skiepykite tas vertybes savo vaikams ir anūkams, kad saugotų mūsų tautos istoriją ir kultūrą.“

Senjorai  širdingai padėkojo docentei Virginijai Jurėnienei, kuri jau „be penkių minučių“ profesorė, palinkėdami geros klotiess ir kviesdami  ateityje apsilankyti mūsų popietėse.    

                                                                                         Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021