Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Kristijonui Donelaičiui - 300 metų (2014-02-19)

Paskelbta: 2014-02-25

Tai viena ryškiausių mūsų tautos asmenybių, nes visą savo gyvenimą, savo moralinį ir materialinį turtą K.Donelaitis išdalino, paliko žmonėms. Šie metai paskelbti Kristijono Donelaičio metais. Tad neatsitiktinai vasario 19-osios senjorų popietėje svečiavosi Maironio literatūros muziejaus skyriaus vedėja Audronė Gedutienė.

Ji papasakojo apie Maironio literatūros muziejuje atidarytą parodą, skirtą K.Donelaičiui, ką galima pamatyti šioje parodoje. Išgirdome istoriją apie visus rašytojo kūrinių leidimus ir kuriuos galima pamatyti parodoje, o taip pat ir meno kūrinius, skirtus rašytojui. Pasakojo ir apie rankraščių likimą ir išsaugojimą.

Audronė Gedutienė pavedėjo mus ten, kur gimė, gyveno, mokėsi, dirbo ir kūrė Kristijonas Donelaitis. Ji papasakojo apie praėjusiais metais vykusią ekspediciją, kuri aplankė visas vietas, susijusias su K. Donelaičiu. Ne vienas iš mūsų yra lankęsis Tolminkiemyje, Lazdynėliuose, tad buvo labai įdomu klausyti prelegentės įspūdžių, patirtų iš praėjusių metų kelionės. Juolab buvo įdomu išgirsti ne tik turtingą pasakojimą apie šią iškilią tautos asmenybę, bet ir pamatyti ekspedicijos nuotraukas. Žinia, daug kas galėtų ir turėtų būti kitaip, kas primena Kristijoną Donelaitį, bet ten ne Lietuva... 


Taip pat klausėmės ištraukų iš K.Donelaičio kūrybos. Jis buvo didis kūrėjas, ne tik rašytojas, bet statytojas, pastorius. Stebina ne tik literatūros šedevrai, bet ir jo sukurti barometrai, mikroskopai, o visos santaupos atiduotos Našlių namams pastatyti.

Pirmą kartą senjorai išgirdo Kristijono Donelaičio eilėraštį, parašytą vokiečių kalba, kuris buvo jo gyvenimo credo “Kiekvienam daryti gera / Savo darbu ir žodžiu, / Visad elgtis taip, kaip dera, / Ir teisingas būt geidžiu. / Nekerštauti niekada, / Gyvo padaro gailėti, / Dievą, žmones jo mylėti- / Mano priedermė šventa.“ 

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021