Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Motinos dalia dalužė...(2016-04-20)

Paskelbta: 2016-04-27

Kokia ji Motinos dalia šiandien, prieš penkiasdešimt metų, prieš kelis šimtmečius? Ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje? Artėja Motinos diena, todėl neatsitiktinai mūsų gerbiama viešnia Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto profesorė Virginija Jurėnienė ir atvertė istorijos puslapius apie Motiną, apie moterį, vertą didžiausios pagarbos ir meilės.

Savo pasakojime ji mus nuvedė kelis šimtmečius atgal – į Graikiją, Romos imperiją, Angliją ir Ameriką, Prancūziją, Japoniją. Kokios buvo moters teisės, pareigos, kuo ji buvo paverčiama. Moteris buvo prievartaujama, parduodama. Kai kurie istorijos faktai glumino: viduramžiais buvo sudeginta apie vieną milijoną moterų. Lietuvoje 16–18 amž. taip pat buvo deginamos moterys žolininkės, nors jos savo žiniomis stengėsi padėti žmonėms.

Daug skausmo, sunkumų patyrė ir lietuvės. Netgi tarpukario Lietuvoje. Kada ir kur gimė feminizmas, kokių teisių siekė pasaulyje moterys, kokie pokyčiai vyko bėgant amžiams. Kaip akcentavo gerb. profesorė - motinos atlieka didžiausią, švenčiausią žmonijos pareigą. „Būti motina be galo garbinga, - sakė profesorė,- linkiu, kad jūsų giminėje tęstųsi gražios šeimos tradicijos . Labai norėčiau ir džiaugčiausi, kad Lietuvoje būtų pastatytas paminklas Motinai, kuri žadintų lietuvaičių dvasią. Juk nuo Motinos priklauso tautos likimas... Būkite laimingos, nes jūs to nusipelnėte“.

Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021