Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Kristaus Prisikėlimo bazilikoje bus efektyvi šildymo įranga (2017-03-01)

Paskelbta: 2017-03-02


Žiemą Kristaus Prisikėlimo bazilikoje tikinčiųjų žymiai sumažėja, nes viduje gerokai šalta. 2003 m. rekonstrukcijos projekte buvo numatytas pastato pagrindinės patalpos šildymas grindyse paklotais elektriniais šildymo kabeliais. Tačiau toks būdas yra labai brangus, nes bazilikos erdvė yra didelė. Dabar, kai šaltuoju laikotarpiu žmonės pamaldų metu jaustų bent šiek tiek šilumos, esamas elektrinis šildymas grindyse įjungiamas iš anksto (prieš keletą parų). Per pagrindines šventes bazilika taip ir šildoma. Tačiau eiliniais sekmadieniais, o juo labiau šiokiadieniais pastatas šildomas minimaliai - tik tiek, kad jame būtų palaikoma vos kelių laipsnių teigiama temperatūra.

Prieš trejetą metų šią problemą spręsti ėmėsi grupelė parapijos pastoracinės tarybos narių, kuriuos subūrė mokslų daktaras Gintautas Paulauskas. Išsamiai išnagrinėjus įvairių šildymo variantų teigiamas ir neigiamas savybes nuspręsta bazilikos pagrindinėje navoje įrengti papildomą šildymo sistemą su pakabinamais infraraudonaisiais šildytuvais. Šiuo metu jau yra parengtas techninis projektas.

Pasak G. Paulausko, šildymas infraraudonaisiais spinduliais pasaulyje yra plačiai paplitęs didelėms erdvėms (pavyzdžiui, bažnyčioms) pašildyti. Tokia įranga yra mažai inertiška, nes šiluma iš šildytuvų pradeda sklisti tuoj pat po jų įjungimo. Labai svarbus efektas - tik maldininkai jaus šildytuvų spinduliuojamą malonią šilumą, o patalpos oras nuo jos beveik neįkais (prisiminkim: bazilikos erdvė yra didelė!).


Vertintinas ir ekonomiškumas – sistema bus įjungiama tik pamaldų metu, o pastato šildymo kaštus pavyktų sumažinti dar ir dėl to, jog infraraudonuosius šildytuvus būtų galima įjungti atskiromis grupėmis – priklausomai nuo tuo metu besimeldžiančiųjų skaičiaus. Infraraudonųjų šildytuvų įrengimo projektui pritarė Kauno arkivyskupas metropolitas L.Virbalas SJ.

Keletas faktų apie laukiamą naujovę. 12 šildytuvų bus pritvirtinta prie dviejų išilginių lygiagrečių lengvos konstrukcijos sijų (kiekvienos ilgis – apie40 m., pagaminta iš duraliuminio). Kiekvieno prietaiso galingumas – po 4,5 kW , bus po du šildytuvus tarp pastato kolonų šoninėse navose. Minėti įtaisai galės būti automatiškai pasukami iki 90 laipsnių. Pagalvota ir apie tai, kad naujoji konstrukcija nekristų į akis bazilikos lankytojams vasarą, kai čia gausu piligrimų ir svečių.

Projekte numatyta šiltuoju metų laiku sijos su šildytuvais bus pakeltos į palubę, o prieš pradedant šildymo laikotarpį – nuleidžiamos į 5,5 metro nuo grindų darbinį aukštį. Sijų kilnojimui suprojektuoti elektriniai grandininiai keltuvai su valdymo automatika.

Nepamiršti ir choristai – jiems bazilikos balkone turėtų būti numatyti keturi stacionarūs šildytuvai (po 3 kW). Apskaičiuota, kad bazilikos infraraudonųjų šildytuvų sistemos įrengimas kainuos beveik 80 tūkst. eurų. Tikimasi, kad naujovė bent trečdaliu sumažins bazilikos elektros energijos sąnaudas šildymui.

Projekto koordinatorius G. Paulauskas numatė tris darbų etapus. Orui atšilus (gegužės pradžioje) tikimasi pradėti elektros instaliacijos įrengimą - tai turėtų užtrukti apie porą mėnesių. Vėliau laukia dviejų išilginių sijų ir jų keltuvų montavimas, o paskutinis etapas – šildymo įrangos montavimas.

Kviečiame auka prisidėti prie šio projekto - šildymo infraraudonaisiais spinduliais įrengimo bazilikoje. Mūsų rekvizitai >>>

 


Pastoracinės tarybos narys V. Misevičius

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021