Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Lietuvos ąžuolas (2018-05-09)

Paskelbta: 2018-05-14


Pats stipriausias ąžuolas. Taip būtų galima pavadinti mūsų tautos patriarchą Joną Basanavičių. Jį ir prisiminėme sambūrio popietėje gegužės 9-ąją.

Literatūros tyrinėtojo Vaido Šeferio ir istoriko Algirdo Grigaravičiaus išleistų knygų dėka senjorams atverčiau kai kuriuos, daugeliui nežinomus, Jono Basanavičiaus gyvenimo puslapius.

Jis mums lietuvių tautinio atgimimo ikona . O jo ir žmonos meilės istorija – vienintelė buveinė, kur jis atsiveria , toks šiltas, romantiškas, be galo jautrus. Gabrielos Eleonoros Mohl ir Jono Basanavičiaus keliai susikirto Prahoje, vėliau gyvenimas kartu ne ilgai truko, Eleonorą pakirto sunki liga. Eleonoros dienoraštis – šaltinis , kuris priartina Basanavičių , atskleidžia jo vidinį pasaulį.

Čekijoje gyvenantis literatūros tyrinėtojas Vaidas Šeferis išvertė į lietuvių kalbą Eleonoros dienoraštį ir sudėjo į knygą „Mano tėvynė –prie jo širdies“. Autorius akcentuoja, kad jo knyga skatina pasidomėti moterimi , kuri Lietuvoje nebuvo žinoma.

Istorikas Algirdas Grigaravičius knygoje „Atsiskyrėlis iš Lietuvos“ patvirtina, kad tragiškas meilės istorija paliko neišdildomą pėdsaką Jono Basanavičiaus, mokslininko daktaro, romantiko, suvalkiečio gyvenime.

 Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021