Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Parapijos šeimų bendruomenės piligrimystė į Trakus (2018-06-02)

Paskelbta: 2018-06-07


Birželio 2 d. Su rožinio malda ir mons. Vytauto Grigaravičiaus komunikaciniais gebėjimais prasibrovėme pro Trakų miesto šventę ir nuo vasariško šurmulio pasislėpėme Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje.

Bažnyčios patarnautojas Stanislovas mums papasakojo apie svarbiausiais bazilikos vietas: XV a. sienų freskų fragmentus, Vytauto Didžiojo – bažnyčios fundatoriaus portretą, Romerio koplyčią ir, žinoma, mūsų atvykimo tikslą – Trakų Dievo Motinos atvaizdą. Įdomu buvo sužinoti, kad atvaizdą padovanojo Bizantijos imperatorius kunigaikščiui Vytautui krikšto proga.

Manoma XV-XVI amžių sandūroje ant liepos medžio lentų aptrauktoje drobėje buvo gotikiniu stiliumi vaizduojama Marija stovinti visu ūgiu, jos kūno centre tarsi iščiose nutapytas kūdikėlis Jėzus. Su šiuo atvaizdu siejami stebuklai padėję nugalėti mūšiuose, todėl ikona pavadinta Nikopėja (Pergalingoji). XVII a. pradžioje paveikslas pertapytas bizantiniu stiliumi – Marija sėdinti ir laikanti ant kelio vaikelį Jėzų, ir vadinama jau Hodegetrija (Kelrode).


Po karūnavimo ji gavusi dar ir Ligonių Užtarėjos titulą, todėl maldos ir votos Trakų Madonai plaukia iki šių dienų įvairiausiomis intencijomis. Iki pamaldų pradžios turėjome laiko ir mes išsakyti savo problemoms ar lūkesčiams, išlieti širdį Lietuvos globėjai.

Šventomis Mišiomis, kurias aukojo mons. V. Grigaravičius užbaigėme savo misiją, mintyse brandindami idėją apie piligriminį žygį nuo Vilniaus Aušros vartų iki Trakų bazilikos. Šiai tradicijai 1604 metais padarė pradžią vyskupas Benediktas Vaina, ėjęs maždaug 30 km basas su intencija sustabdyti plintančią maro epidemiją.

Nors bendruomenės susitikimų sezonas uždaromas iki rudens, tačiau vakarojant Senojoje kibininėje nariai neketino išsiskirti mėnesiams. Sunku būtų pasakyti, ar daugiau suvalgėme kibinų, ar suformavome idėjų vasarai: kartu keliauti, iškylauti, dalyvauti koncertuose, pasisvečiuoti vieniems pas kitus.

Bendruomenės narė Ieva

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021