Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių popietėje - Kalba Kaunas...(2019-01-24)

Paskelbta: 2019-01-28


Kada nuskambėjo Kauno radijo šaukiniai, kiek žmonių Lietuvoje galėjo girdėti? Apie tai senjorų popietėje pasakojau sausio 23-ąją. Tai įvyko daugiau kaip prieš devyniasdešimt metų, tad labai įdomu prisiminti svarbius to laikmečio įvykius.

Pirmąsias laidas galėjo išgirsti ne tiek daug žmonių, nes tada buvo užregistruoti tik 323 radijo imtuvai, o prieš okupaciją beveik 10 tūkstančių.

Kokia buvo tuo metu radijo studija, kiek truko transliacijos, kokios buvo laidos, kaip Petras Babickas tapo pirmuoju tikru lietuviškojo radijo balsu, kiek kainavo abonementinis mokestis? Argi neįdomus faktas, kad radijo imtuvas tuo metu kainavo nuo 190 iki 600 litų, o karvė – 150, arklys – 300 litų. Beje, yra ir juokingų faktų.

To meto spaudoje buvo aprašytas toks faktas. Kai vieną vasarą smarkus lietus kai kuriuose šalies kampeliuose su purvu suplakė bręstančius rugius, ūkininkai pratrūko grūmoti ne dangui, bet...prieš metus prasidėjusioms radijo transliacijoms. Reikalavo naikinti tuos radijo imtuvus.

Antras pasakojimas popietėje - apie vieną ryškiausių Apšvietos epochos figūrų, iškilų poetą, prozininką, dramaturgą Johanną Wolfgangą Goethe. Be to, jis buvo filosofas ir puikus politikas. Mums, lietuviams, jis svarbus tuo, kad domėjosi lietuvių tautosaka, skatino Liudviką Rėzą išleisti dainų rinkinį, o mūsų liaudies dainas vadino meiliomis.

1782 metais įvyko jo operetės „Žvejė“ premjera, joje buvo sudainuota lietuvių liaudies daina „Aš atsisakiau savo močiutei“. Daina sulaukė didelio pasisekimo ir buvo atliekama muzikiniuose vakaruose Goethes namuose.Taigi, didžiojo genijaus sąsajų tikrai būta su Lietuva.

                                         Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021