Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Pagyvenusių žmonių sambūrio kelionė po Sūduvos kraštą (2019-06-13)

Paskelbta: 2019-06-17

 

Nors užklupo karšti orai, bet neišgąsdino senjorų ir birželio antrąjį trečiadienį išvykome į Sūduvos kraštą, norėdami aplankyti įžymias vietas.

Važiuojant iki Vilkaviškio - pasakojau šio krašto istoriją. Pirmasis sustojimas - Vilkaviškyje. Aplankėme Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo katedrą. Vikaras kun. Deividas Baumila papasakojo šios šventovės istoriją. Kartu sugiedojome giesmę „Dieve arčiau tavęs“. Aplankėme Jono Basanavičiaus paminklą.


Paežerių dvare mus pasitikęs gidas Antanas Žilinskas pasakojo šio dvaro istoriją, pakviesdamas apžiūrėti viską, kas sukaupta šiame unikaliame dvare. Laima Bartkienė aprodė, kas sukaupta muziejuje. Čia turėjome ir edukacinę programą. Labai įdomiai pasakojant poniai Laimai, - mes bendromis jėgomis „sumušėme “ sviestą ir gardžiai vaišinomės.

Kybartai. Bendruomenės pirmininkas p. V. Katkevičius pirmiausia pakvietė aplankyti Eucharistinio Išganytojo bažnyčią ir papasakojo jos istoriją. Aplankėme Lietuvos - Rusijos pasienyje vietą, kuri pažymėta paminkliniu akmeniu , nes iš čia 1940 m. birželio 15 d. Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona pasitraukė iš Lietuvos į Vakarus. Labai buvo įdomu pamatyti po geležinkelio stotimi esančius skliautuotus rūsius, kurie buvo pastatyti 1863 m. ir atrasti tik 2002 m. Bendruomenės iniciatyva rūsiai pritaikyti lankymui. Dabar čia vyksta ir koncertai.


Gerb. V. Katkevičius papasakojo dar daug svarbių faktų iš Kybartų miesto istorijos , kuriame name gyveno ir kūrė “Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“ arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, kad miestą puošia vienas ilgiausių viadukų Lietuvoje, kokios bažnyčios veikia mieste.

Toliau kelionė vedė į Ožkabalius – tautos patriarcho Jono Basanavičiaus gimtinę. Čia su turtinga ekspozicija, kuri atspindi vieno žymiausių nepriklausomos Lietuvos kūrėjų gyvenimą ir veiklą, supažindino muziejininkė Rasa Vilkaitienė.


Muziejaus direktorė Rūta Vasiliauskienė pavedėjo po Tautinio atgimimo ąžuolyną. Vaikščiojome po atkurtą sodybą, ąžuolyną, prisiminėme, kas vyko prieš 30 metų ir džiaugėmės, kad didelis turtas liks kartų kartoms .

O mūsų agapė buvo ne tik įdomi, bet ir gardi. Gerb. Rasa pakvietė į edukacinę programą. Ne tik išgirdome, kaip kepami razaviniai, vaikų blynai, bet ir iki soties prisivalgėme su gardžiausiais padažais.

Buvome labai dėkingi muziejaus darbuotojams už svetingą priėmimą, linkėjome kuo geriausios kloties, puoselėjant tradicijas ir saugant tautos šaknis.

                                                                Rima Lipšienė

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021