Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Tremties kryžių paroda bazilikoje (2022-05-09)

Paskelbta: 2022-05-09

Tikintieji ir piligrimai užsukę į Kristaus Prisikėlimo baziliką gali pasigrožėti tautodailininko Tito Milašiaus neįprasta kryžių paroda -  "Tremties kryžiai".

 Titas Milašius – tautodailininkas, į tradicinių, iš mažesnių medžio gabaliukų surenkamų "žvaigždės" kryžių konstravimą pasukęs jau pensijoje.

Įkvėpimas unikaliai kryždirbystei kilo po piligriminės kelionės į Izraelį – atsiminus savo vaikystėje tremtyje Krasnojarske duotą pažadą pačiam pagaminti 1934 m. lietuviškame žurnale matytą kryžiaus fotografiją. Metodiką, paremtą medžio dalelių surinkimu „mazgais“, išmoko iš kito mokykloje sutikto lietuvio, kurio eksponatą pamatė atsitiktinai.


Šiandien Titas pagaminęs jau daugiau nei 20 didelių kryžių. Išsaugotą istorinį 1863 m. sukilimo dalyvio pagamintą kryžių perdavė Nacionaliniam muziejui, o padaręs tikslią jo kopiją, padovanojo Lietuvos dailės muziejaus liaudies meno skyriui.

Dar vieną originalų trijų kryžių paveikslą taip pat paskyrė Dailės muziejui, dedikavęs jį likimo bendražygiams tremtiniams. Didžiąją karjeros dalį Titas Milašius pradirbo valstybės tarnyboje – sveikatos apsaugos sistemoje, taip pat Medicinos darbuotojų profsąjungos vyriausiuoju technikos inspektorium, o vėliau – Generalinėje miškų urėdijoje.


Jis taip pat parašė tremties Sibire prisiminimus, jų rankraštį atidavė Lietuvos Genocido centrui kartu su surinktų istorinių nuotraukų albumu – siekdamas, jog šie faktai išliktų istorinėje atmintyje.


 Kiti Tito hobiai – rinkti Lietuvos ir Europos filatelijos kolekciją, bei sezoniškai gaminti tradicinius „obuolių sūrius“.

Kristaus Prisikėlimo parapijos informacija

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021