Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Įvykiai

Po bazilikos skliautais - XXVIII Pažaislio muzikos festivalis (2022-06-20)

Paskelbta: 2022-06-20

Birželio 17 d. vakarą   Kristaus Prisikėlimo bazilikoje   kauniečiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į išskirtinį koncertą, kuriame skambėjo du monumentalūs B. Kutavičiaus kūriniai: oratorijos „Paskutinės pagonių apeigos“ ir „Epitafija praeinančiam laikui“. Vyko XXVII Pažaislio muzikos festivalis.

Šiais metais vienas iškiliausių Lietuvos kompozitorių, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Bronius Kutavičius būtų minėjęs 90-mečio jubiliejų. Deja, praeitų metų rugsėjį kūrėjas iškeliavo į amžinybę.

Oratorija „Paskutinės pagonių apeigos“ muzikos istorijoje – vienas pirmųjų iš pačių įsimintiniausių lietuviškų opusų. Kompozitorius ją kurdamas 1978 m. net neįsivaizdavo apie tokią būsimą kūrinio sėkmę. Magiško poveikio muzikos kūrinys atspindi dramatišką dviejų religijų – pagonybės ir krikščionybės susidūrimą. Per visą oratoriją auginamas judančio erdvėje, klausytojus apsupančio choro skambesys, o kūrinį vainikuoja vargonais atliekama choralą primenanti tema. Simfonija-oratorija „Epitafija praeinančiam laikui“ („Epitaphium temporum pereunti“) chorui ir orkestrui sukurta 1998 m. Keturių dalių veikalas simboliškai įgarsina reikšmingiausias Vilniaus istorijos datas: Lietuvos krikštą, Vilniaus miesto ir universiteto įkūrimą, Katedros atšventinimą.

Pirmoje dalyje tekstą apie kunigaikščio Gedimino sapną choras ne išdainuoja, bet dramatiškai išskanduoja. Tauri antros dalies muzika šlovina vieną seniausių Vakarų Europos universitetų. Tarp trečios ir ketvirtos dalies tekstų yra ir poeto S. Gedos eilės, perteikiančios sielos pokalbį su motina Vilniuje, prie televizijos bokšto, ar primenančios Katedros sugrąžinimą tikintiesiems.

Koncerte dalyvavo Kauno miesto simfoninis orkestras, vyr. dirigentas Constantine Orbelian (JAV / USA), vadovas Algimantas Treikauskas, Kauno valstybinis choras, meno vadovas ir vyr. dirigentas Robertas Šervenikas.

                                                                                   Kristaus Prisikėlimo parapijos informacija

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021