Kauno Prisikėlimo parapija
aktualu
parapija
šventovė
m_linija
ŠV. MIŠIOS

Sekmadieniais
9.30, 11, 12.30, 18 val.

Šiokiadieniais
18 val.

m_linija




m_linija
Skelbimai

Gydytojos laiškas "Jei dabar girdi mane"

Paskelbta: 2020-12-15

Labas,

Esu Tavo parapijietė. Turbūt kada nors prasilenkėm eidami į Prisikėlimo Šventovę, galbūt net susižvalgėm per ramybės palinkėjimą. Taip pat esu gydytoja. Dirbu Kauno klinikose, gydau sunkiausius žarnyno ir kepenų bei kasos ligomis sergančius Lietuvos žmones.

Mane neramina Codiv-19 pandeminė situacija, griūvanti sveikatos sistema ir dėl to mirštantys žmonės. Suprasdama, kad kiekvienas iš mūsų esame už tai atsakingi, drįstu kreiptis į Tave su prašymu – priimk Švenčiausiąjį Sakramentą į rankas.

Kai nusiimi kaukę ir išsižioji, nesąmoningai iškvepi orą. Maži lašeliai iš Tavo burnos nusėda ant Kristaus Kūno ir Jį Tau teikiančiojo kunigo rankų, drabužių, veido. Jei netiki, prieik prie veidrodžio ir neskubėdamas, švelniai pravėręs burną, iškvėpk. Pasižiūrėk – rasa, drumsčianti vaizdą, yra tai, ką nešioji savyje. Galbūt ten yra ir Covid-19 viruso dalelių. Neskubėk sakyti, kad ne, nes niekada negali būti tuo tikras. Net jei nekosi, nekarščiuoji ar nedūsti, gali būti, kad sergi be simptome forma, o gal ligą pajusi jau netrukus. 72 valandas iki simptomų pradžios dar esi visai sveikas, bet jau gali užkrėsti kitus.

O kas, jei paskui Tave prie Kristaus artėja senyvas vyras kasdien kartu su tavim besimeldžiantis Šv. Mišiose, ar moteris, iškraipytais sąnariais, naudojanti imunitetą mažinančius vaistus, ar aš, kasdien susidurianti su sunkiomis ligomis sergančiaisiais. Mes galime susirgti, nes Šv. Komuniją mums duoda tos pačios, tavo kvapu nusėdusios kunigo rankos.

Ar žinai, kaip šiandien atrodo ligoninė, kurioje gydomi Covid-19 liga sergantieji? Nėra nei vienos laisvos lovos, nėra nei vieno laisvo deguonies vamzdelio, į intensyvios terapijos skyrių perkelti kritiškai pablogėjusį nėra jokios galimybės. Žmonės miršta dėl to, kad jau nebėra pajėgumų juos išgelbėti. Vienas gydytojas prižiūri daugiau nei 120 pacientų, slaugytoja - daugiau nei trisdešimt. Jie visi apsirengę kaip kosmonautai, negali nei nueiti į tualetą, nei atsigerti, nei paprasto prakaito nuo kaktos nusibraukti. O sergančiųjų vienatvė baisesnė net už dusulį.

Ar žinai, kaip atrodo ligoninė, kurioje gydomi kitomis sunkiomis ligomis sergantys pacientai? Juose guli Covid-19 virusu užsikrėtusieji. Jei šiandien žmogus suserga infarktu, insultu, sunkia žarnyno, inkstų ar kita liga, ir jam prireikia gydymo ligoninėje, tikimybė, kad užsikrės šia infekcija yra didesnė nei 90 procentų. Covid-19 apsunkina visas kitas ligas. Galbūt žinai, kad daugybė gydytojų, slaugytojų ir kitų ligoninėje dirbančių jau serga ar yra izoliuoti dėl tos pačios Covid-19 infekcijos.

Per pastarąjį mėnesį numirė daugiau nei 800 žmonių nei pernai. Jie nebuvo užsikrėtę šiuo virusu, bet dėl pandeminės situacijos nesulaukė tinkamos medikų pagalbos. Sakysi, kokia gi tikimybė, kad į burną priimdamas Šv. Komuniją gali užkrėsti kitus? Nedidelė, bet prieš pasirinkdamas tokį būdą, pagalvok, ar galėtum pažiūrėti į akis jaunam gydytojui, kurio akivaizdoje šiąnakt numirė trys žmonės, nes dėl didžiulio pacientų srauto nebuvo pakankamai deguonies prieigų ir užtektinai kvėpavimą palaikančių aparatų.

Pagalvok, ar nenusuktum akių nuo žmogaus, kuris prieš savaitę paslydęs susilaužė koją ir patekęs į ligoninę užsikrėtė Covid-19 virusu, todėl šiandien guli ligoninės palatoje, dūstantis, kosintis, išsigandęs ir vienišas. Ar galėtum drąsiai žvelgti į moterį, kuri slaugo senolius ir atėjus į Šv. Mišias, priimdama Šv. Komuniją, kartu su Tavimi rizikuoja ne tik savo, bet ir visų savo globotinių sveikata ir gyvybe. Nesu be nuodėmės, nemesiu akmens, jei atvyksi pas mane, priimsiu tave ir neklausiu, ar saugojai save ir kitus, ar padarei viską, kas tavo galioje, gydysiu tave kaip galiu geriausiai, net jei būsiu pavargus, nusivylus, perdegus.

Žinok, šį sekmadienį negalėsiu priimti Švč. Sakramento, nes nenoriu rizikuoti tais, kurie nuo manęs priklauso, tarp jų ir Tavimi. Todėl prašau, jei dabar girdi mane, neužkietink širdies. Saugoti save šiandien yra pagrindinis Tavo geras darbas artimui. Galbūt to žmogaus nepažįsti, niekada nematei ir nesutiksi, o galbūt tai Tavo kaimynas, su kuriuo dar vakar sveikinaisi, ar Tavo parapijos kunigas, kuris klausė Tavo išpažinties.

Priartėjęs prie Švenčiausio Sakramento nenusiimk kaukės, ištiesk sukryžiuotas rankas, kairys delnas virš dešiniojo. Tegul gula gimstantis Kristus į Tavo rankas tarsi į ėdžias. Pasitrauk porą žingsnių į šalį ir, žvelgdamas į altorių, dešine ranka atsargiai paėmęs Jį, priimk į savo nuolankią širdį. Tegul Šv. Kalėdų džiaugsmas ir viltis būna atlygis už Tavo gerą darbą.

Tavo artimoji Irma

Į viršų atgal
   
© Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija, 2007–2021